Szkolenie "Przewozy artykułów żywnościowych" umożliwia wszystkim osobom pracującym przy żywności, w tym także przewoźnikom i kierowcom przewożących tę żywność, zapoznanie się z przepisami i wymaganiami obowiązującymi w dystrybucji i przewozach żywności, w tym również z nałożonymi obowiązkami i odpowiedzialnością.
Szkolenie w systemie internetowym osoba szkolona odbywa we własnym domu. Otrzymuje ona swój kod użytkownika (login) i hasło dostępu (hasło).
Wymagania:
Cena szkolenia: | 393,60 zł |
Czas trwania szkolenia: | 7 godzin |
Czas dostępu do szkolenia: | 5 dni od dnia ustalonego z osobą szkoloną. |
Przewozy artykułów żywnościowym podlegają szczególnym wymaganiom i kontroli ze względu na konieczność zachowania bezpieczeństwa żywności i ochrony jej jakości. Zaniechania tych wymagań jest niebezpieczne dla ludności i może skutkować masowym zatruciami i epidemiami.
Z tych względów przewożenie żywności obliguje wszystkie podmioty mające do czynienia z produkcją, przetwórstwem, dystrybucją i transportem żywności do poddania się tym rygorom, co wiąże się z uzyskiwaniem określonych zezwoleń, certyfikatów, wdrażania określonych systemów oraz prowadzenia ciągłych kontroli wewnętrznych i poddawania się kontrolom zewnętrznym.
Program szkolenia:
Moduł 1 - Informacje wstępne
Podstawy prawne produkcji i transportu artykułów żywnościowych i podstawowe definicje- omówienie.
Moduł 2 - Zagrożenie występujące w produkcji i transporcie żywności
Moduł 3 - Żywność ekologiczna
Moduł 4 - Technologie konserwowania żywności
Moduł 5 - Systemy bezpieczeństwa żywności
Moduł 6 - Systemy jakości żywności
Moduł 7 - Przewozy artykułów żywnościowych szybko psujących się
Moduł 8 - Organizacja transportu żywności
Moduł 9 - Warunki transportu wybranych grup żywności
Zasady przewozu mięsa surowego (świeżego), wyrobów garmażeryjnych, pieczywa, ryb, mleka i produktów mlecznych, jaj, materiałów sypkich i suchych luzem, napojów, koncentratów spożywczych oraz owoców i warzyw.
Moduł 10 - Wymagania wobec kierowców
Wymagania, jakie musi spełnić kierowca w przewozie artykułów żywnościowych
Moduł 11 - Dokumenty
Omówienie dokumentacji wymaganej w przewozie artykułów żywnościowych
Moduł 12 - Słownik podstawowych pojęć dotyczących przewozów żywności
Słownik podstawowych pojęć dotyczących przewozów żywności
Moduł 13 - Testy ćwiczebne
Testy ćwiczebne sprawdzające stan wiedzy osoby szkolonej nabytej na szkoleniu oraz test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia
Moduł 14 - Test egzaminacyjny
Test egzaminacyjny zaliczający odbycie szkolenia